Historia

Allt börjar med Theoweir Maree våran Irländska stamtik som kom till oss av en ren slump. Hon föddes på Irland 20 februari 1997 efter IE FTCH GB FTCH Theoweir Turramurra teal och Theoweir New Flight, med en imponerande bakgrund. I fem tidigare generationer fanns det 34 FTCH (Fieldtrailchampions) och 9 FTW (fieldtrailvinnare) varav 4 vinnare av retriever championship, varav 1 vunnit 3 ggr. Maree kom som valp från Irland till sin danske ägare 1997, I Dannmark fick hon sitta i karantän 6 månander för att sedan flytta med sin husse till Vallentuna utanför Stockholm.

Länk till stamtavlan


Vi i Gottand hade då två jaktlabbar, våra första hundar, och funderade på att ha en valpkull med våran äldsta hund ”Tella”. I sökandet efter lämplig hane fick vi så kontakt med Marees danska husse som hade en hane; NORD JCH Middlegate Tinker som vi fastnade för.


Parning mellan våran Tella och hans Tinker bestämdes och när det var dags åkte Roland och Tella ned till Vallentuna där han träffade Maree för första gången. Hon var då ganska osäker eftersom hon hade varit med om en del stora förändringar under sitt unga liv. Hon ville ogärna ta kontakt med okända människor men hon tydde sig genast till Roland. 


Det blev ingen parning mellan Tella och Tinker men efter en tid så hörde Marees husse av sig och frågade om vi var intresserade av att ta hand om Maree en tid och se hur hon utvecklades hos oss då hon direkt fått ett så stort förtroende för Roland när de träffades. Hon kom till Jämtland, väldigt osäker i början, men fann sig snart tillrätta med oss och våra hundar. Så började en period med mycket jobb och mycket tålamod men efterhand växte hon och blev trygg och säker.

Vi hade mycket kontakt med både Marees husse och matte och de var även i Jämtland och hälsade på flera gånger . I juni 1999 fick vi frågan om vi ville överta henne då de tyckte att hon blivit en helt ny hund. Vi anlitade då en av dåtidens  mest erfarna fågelhundstränare i Sverige och tillika författare av flera böcker i ämnet för att få en bedömning av Maree.


Han ansåg att all osäkerhet vi sett i början var förvärvad eftersom hon vid hans bedömning visade upp en en stor dådkraft och jaktlust något som sedan visade sig stämma mycket väl. När maree var 2 år och 8 månadet blev det istället hon som parades med Tinker, det blev 9 valpar.
Därmed var grunden till Gottands kennel lagd.

 

År 2001 blev det en sista flytt för Maree. Vi hade en mycket god vän (Lasse)  som ofta var hos oss, periodvis dagligen faktiskt . Han och Maree utvecklade tidigt ett mycket varmt förhållande till varandra. De umgicks väldigt mycket och hon fick följa med honom både hem och på jobbet vilket bestod av en del skyddsjakter där Maree följde med för att apportera.


Vi hade då fem hundar och vi såg ju vart det lutade och vad som skulle vara bäst för Maree så hon fick lytta hem till Lasse, något hon valde själv och som inte gick att motstå. Lasse och Maree tog därefter ett 1:a pris i NKL. Det hela blev väldigt lyckat och när Maree 2003 fick sin andra kull fick en av hennes valpar också flytta till Lasse och hans familj.

Maree fick ett långt och lyckligt liv, hon blev 14 år sånär som på 19 dar. Vi gläds åt alla hennes avkommor, barn, barnbarn, barnbarnsbarn, barnbarnsbarnbarn……….


Vi kan inte säga annat att det är en riktig solskenshistoria för alla oss som var med!